Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Pośród licznych wariantów, które proponuje kuchnia z Europy warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to różnorodność aromatów, kolorów oraz spora porcja zdrowia.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Polakom kuchnia włoska, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i ewentualnie z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne włoskie potrawy
Makarony są bazą włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do makaronu. Kolejne ciekawe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy dziczyzna i rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty nie są w stanie się przejeść.
Następnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i mała ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To też canelloni, tortellini, minestrone i liczne desery – np. granita czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- gorgonzoli, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film