gdzie zjeść w Krakowie

Kraków- nie tylko zabytki, ale również wspaniała kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych i w największym stopniu dostatnich w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Niemniej jednak stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz ładne zabytki – to także sztuka kulinarna i lokalne dania oraz produkty, z jakich słynie Kraków. Duża grupa turystów zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, gdy gra toczy się o dania oraz lokalne produkty.

prawdziwa włoska pizza w Krakowie

   

Regionalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez olśniewających towarów. Kraków słynie przede wszystkim z oszałamiającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Ogromnym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te produkty niejednokrotnie tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – regionalne dania oraz potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w bezlik wybornych regionalnych produktów – turyści najczęściej wypatrują gotowych dań, które za pomocą wrażeń kubków smakowych opiszą tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub ewentualnie karp zatorski wędzony. Entuzjaści zup muszą skosztować żurek po krakowsku lub też barszcz czerwony krakowski.
Jednakże to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym świecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to frykas, jaki można traktować jako zwykły przysmak. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go również specyficzne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Najczęściej obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem bądź kompozycją suszonych ziół.
Mniej znanym, chociaż także uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać również po specyficznych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/kariera/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie jedynie Wawelem i Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, jacy wyszukują nowych, krajowych regionalnych kuchni oraz produktów, za pomocą jakich mogą o wiele przyzwoiciej zaznajomić Kraków i jego okolice.