Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu popularnych na całym globie. Dziś skosztować można jej nie tylko w słonecznej Italii – jak autentyczne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co lubią konsumować pierwotni Włosi?
Co jest w największym stopniu reprezentatywnym włoskim daniem?
Z trudem wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza łączy się z Włochami. Kochają ją też sami Włosi.
Idealna serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, jaki nie bez powodu definiowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże apetycznego dania. W największym stopniu znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Idealna pizza powstaje ze specjalnej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co faktycznie lubią jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o pastach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o twierdzenie, że to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W najwyższym stopniu włoskie jest bezsprzecznie spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z rozmaitego typu sosami. Ważne jest, aby nie był on rozgotowany. Al dente, czyli odrobię twardy – taki powinien być prawidłowo ugotowany makaron wedle Włocha. Inne legendarne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą i sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest niezmiernie urozmaicona. Poświęcić można jej w gruncie rzeczy długie opowieści. Na uwagę zasługują też słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednakże na to, po które danie sięgamy, jesteśmy w stanie być przekonani, że urzeknie ono głębią smaku i aromatu.